Τρίκαλα Κορινθίας
Τελευταία ενημέρωση:
11/03/2016 19:12:01

Για πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο κιν.6932642944

Τρίκαλα Κορινθίας - Χάρτης

Ανω Συνοικία


(Οικισμοί: Άνω Τρίκαλα, Ζήρεια)
Χωριό που βρίσκεται 68 χλμ. δυτικά της Κορίνθου, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, στις δασωμένες με πεύκα και έλατα πλαγιές του όρους Κυλλήνη (Ζήρια). Ανήκει στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Είναι γνωστό χειμερινό (κυρίως) και θερινό θέρετρο με σημαντικά αξιοθέατα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Το χωριό έχει 150 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η συνοικία αυτή ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα. Ήταν πλούσιο χωριό και εκτός των Νοταράδων κατοικούσαν εκεί και άλλες επιφανείς οικογένειες, όπως των Δασαίων, Φραντζή, Πετρουτσοπουλαίων, Παστρικουλαίων, Κυρνικολαίων κ.ά.
Ελέγετο και "αρχοντομαχαλάς" την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε υψηλούς πύργους με σιδερένιες πόρτες και πολλές όμορφες οικοδομές από τις οποίες σήμερα ελάχιστες υπάρχουν για να θυμίζουν το μεγαλείο των Τρικάλων.
Σώζεται ο παμπάλαιος πύργος των Νοταραίων και το ερηπωμένο αρχοντικό των Δασαίων, στην πόρτα του οποίου υπάρχει η επιγραφή "1806 Μαΐου 1, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΩΛΙΩΤΗ ΟΥΤΟΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΕΚΤΙΣΘΗ".
Υπήρχαν επίσης το πυργόσπιτο του Βεργιανίτη και του Λυκούργου Φραντζή…
Ο άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος του χωριού. Πότε χτίσθηκε δεν γνωρίζουμε. Το 1805, οι Νοταραίοι ανακαίνισαν το ναό.Υπάρχει και ο ναός του αγίου Γερασίμου που χτίσθηκε το 1968, ο άγιος Γεώργιος, παλιός ενοριακός ναός στα Πανωμερίτικα του οποίου η καμπάνα φέρει χρονολογία 1834, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός του αγίου Ιωάννου που χτίστηκε το 1939 με δαπάνες του Ιωάννη Γιαννακούλα, ο ναός της αγίας Βαρβάρας. Δίπλα στο αρχοντικό των Νοταραίων, υπάρχει το μονοθάλαμο μικρό εκκλησάκι άγιος Γεράσιμος, όπου κατοικούσε ο άγιος όταν ήταν στη ζωή.
Σε απόσταση δύο χιλ. από το χωριό, πάνω στην πλαγιά πρόβουνου της πολύπτυχης και πανέμορφης Ζήρειας, υπάρχει η σεβάσμια μονή του αγίου Βλασίου, σπουδαίο κέντρο μοναχικού βίου στο δήμο Τρικάλων.
Η Άνω συνοικία Τρικάλων έχει υψόμετρο 1100 μ. και περίφημο κλίμα για παραθερισμό. Η θέα είναι μαγευτική. Υπάρχουν άφθονα διαυγή νερά, πόσιμα και αρδευτικά των οπωροκηπευτικών που καλλιεργούνται στα περιβόλια των σπιτιών. Μέσα και έξω από το χωριό οθρώνονται πανύψηλα αιωνόβια δένδρα, πλατάνια, λεύκες, βελανιδιές, φτελιές, κέδρα, έλατα κ.ά. Τα Τρίκαλα είναι ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο. Υπάρχουν αυτοφυή αειθαλή όπως η αχλάδα (αγριαπιδιά), η κουμαριά, η αγριοκερασιά, φτελιές, κουτσουπιά, σφεντάμι, μουριές, φροξυλιά, αγριοκορομηλιές, μπερκιές, σκαμνιές κ.ά.